De stichting — wie zijn wij

Wij zijn “Klassika”, een openbare vrijwilligersschool opgericht in 2017. Wij verzorgen onze activiteiten op zaterdagen en zondagen in de stad Haarlem. Wij geven taal- en cultuureducatie op het gebied van spreken, muziek en kunst aan bi-culturele kinderen van 2 tot 12 jaar. Deze kinderen hebben samen met hun ouders de wens om tweetalig te worden opgevoed en brede kennis te verkrijgen van de internationale cultuur en geschiedenis. Daarnaast is er aandacht voor muzikale en artistieke educatie. Inmiddels geven wij les aan ongeveer 150 kinderen, afkomstig uit ca.70 gezinnen, onderverdeeld in 8 leeftijdsgroepen tussen 2 en 12 jaar.

Het doel van ons team is ervoor te zorgen dat kinderen kwalitatief goede bi-culturele en tweetalige vaardigheden ontwikkelen en daarnaast voldoende kennis krijgen en behouden van de Russische taal.

Wij willen graag benadrukken dat we ons op het gebied van kunst en geschiedenis sterk richten op het interculturele erfgoed tussen Nederlands- en Russisch sprekende mensen uit verschillende landen (o.a. uit Bulgarije, Wit-Rusland, Kazakhstan, Rusland en Oekraïne) die nu in Noord-Holland wonen. De kinderen komen uit verschillende steden naar ons toe, niet alleen uit Haarlem, maar bijvoorbeeld ook uit Amsterdam, Alkmaar, Amstelveen en Hoofddorp.

Ons team bestaat uit vrijwilligers welke met passie en zorgvuldigheid educatieve programma’s en leersets ontwikkelen en beheren voor de kinderen. Het doel hierbij is om de kinderen multicultureel te ontwikkelen zodat zij optimaal kunnen functioneren in een bi-cultureel gezin in de Nederlandse samenleving.

Wij geven elke zaterdag (behalve feestdagen) les van 9.00 tot 15.00 uur en elke zondag van 10.00 tot 12.30 uur (op zondag nu nog maar één groep).